Reageer op: PR

Home Forums TFC Discussiegroep PR Reageer op: PR

#437
Arne Kos
TFC Lid

Ik heb even PR opgezocht op internet om te kijken hoe de ‘wereld’ de woorden definieert:

Public relations

Public Relations (PR), oftewel ‘publieke relaties’, is het stelselmatig bevorderen van het wederzijds begrip tussen een organisatie en haar publieksgroepen.

Daartoe wordt gebruikgemaakt van interne en externe communicatie om een bepaald publiek te informeren of te beïnvloeden met behulp van tekst, advertenties, publiciteit, promoties en speciale gebeurtenissen. Aan de andere kant heeft pr ook een signaalfunctie om trends en zaken uit de buitenwereld op te merken en ernaar te handelen.

Het voornaamste doel van pr is het bestendigen of scheppen van een goed imago en niet verkoop. Pr werkt vooral op basis van imago-onderzoek. De voornaamste gereedschappen van pr zijn beïnvloeding van opinieleiders uit de doelgroep, of direct contact met de doelgroep via eigen media of media van anderen.

Pr 2.0

De rol van internet is enorm gegroeid en het web geldt nu naast de bedrijfsbrochure als het belangrijkste medium. Met komst van sociale media als weblogs, wiki’s, Facebook en Twitter is er ook sprake van specialisatie richting online. Activiteiten die daaronder vallen, worden ook wel pr 2.0 genoemd, als verwijzing naar de term Web 2.0.

Organisaties

Een aantal pr-specialisten werkt voltijd voor bedrijven, non-profitorganisaties, politici of overheden; anderen werken voor pr-bureaus of als freelance-pr-adviseur die hun diensten aan klanten verkopen (meestal bedrijven, rijke personen of andere belangengroeperingen (special interests) die betalen voor hun expertise om hen in óf buiten de publieke belangstelling te houden.

Edward Bernays wordt beschouwd als een van de grondleggers van de moderne public relations.

Ik heb vetgedrukt gemaakt wat ik erg pakkend vond.

  • Deze reactie is gewijzigd 5 jaren, 5 maanden geleden door Arne Kos.