Reageer op: Gebedspunten

Home Forums TFC Discussiegroep Gebedspunten Reageer op: Gebedspunten

#331
Jacco Huijzer
TFC Lid

Gisteren heb ik met Ammiël geskyped, via zijn telefoon. Hij koopt af en toe ‘beltegoed’ voor internet. Dat is een sneller dan het ‘vaste’ internet ooit is geweest. De verbinding haperde heel soms, maar was verder prima. Het was een graad of 28, en had de hele dag geregend. Ze hebben het afdak vergroot, zodat de kinderen wel buiten kunnen spelen. Ik vroeg hem of slangen niet juist met de regen te voorschijn komen en in plassen gaan liggen of zo, maar dat is niet zo.
Mark heeft nog steeds een beetje heimwee. Wel minder dan het geweest is. Voor de anderen speelt dat niet. De kinderen hebben wel een hele kleine wereld gekregen. Ik heb hem gevraagd of we vanuit Nederland iets kunnen betekenen, maar hij wist zo gauw niets te verzinnen. Misschien kunnen we een rooster maken dat ze elke week iets toegestuurd krijgen? Donald Duck, een tekening, een briefje, enz?
Stroom en water blijft behelpen. Er gaat steeds wel iets terug. De afgelopen week hebben ze 3x zonder stroom gezeten, en 1x zonder water. Er gaat veel tijd in zitten.
De kerk is voor de bewoners van Powacca ‘vreemd’. De kerk heeft voor hen een vreemde naam (presbyteraanse gemeente oid); de naam gaat ook wijzigen. Ze hebben alleen nog geen goede nieuwe naam bedacht. Maar alles vreemd is, is ‘magisch’ voor de Arrowakken. Laten we bidden dat dit beeld mag verdwijnen, dat er meer aansluiting komt tussen kerk en bewoners. Dat de kerkgangers zich niet meer hoeven te schamen om alleen al bij de kerk op het erf te komen. Het kóst hen werkelijk wat om de kerk te bezoeken; ze krijgen hun familie tegen zich. De gemeenteleden hebben wat dat betreft dus daadwerkelijk te maken met lijden om Christus’ wil.
In Nederland is ook nog wel wat werk te verzetten, voor wat betreft het beeld van zending. Zending is niet: leveren van materiële hulp, of enkel evangelisatie maar dan ver weg. Ammiël heeft Van Vlastuin gevraagd of hij er iets over wil schrijven. Ammiël vertelde van een incident in Nederland waarbij er verteld werd dat er op het zendingsveld werd gewerkt met de Herziene Statenvertaling, en er vervolgens zure gezichten verschenen en men hen ‘onder voorbehoud’ Gods zegen wenste. Als Ammiël op een foto te zien zou zijn in de kleding die hij gister aan had (een houthakkersoverhemd met korte mouwen en een blauwe broek), zou hij daar kritiek op krijgen. Maar als hij in een wit overhemd met lange mouwen en een stropdas zou gaan lopen, zouden alle kerkgangers wegblijven (dat zou ook weer vreemd zijn). Ik ben ook wel benieuwd hoe vd Bas hier over denkt.
Nederlanders zijn heel direct; Arowakken zijn dat helemaal niet. Directe feedback kán daar gewoon niet. Dat vraagt van heel wat aanpassing. De buurvrouw vertelde bijvoorbeeld heel omslachtig dat ze liever niet had dat de kinderen op haar erf speelde; dat deed ze door te vertellen dat ze haar kinderen niet zomaar overal liet spelen. Ook in de preken van Ammiël moet hij voorzichtig zijn; vatten ze de Bijbelse boodschap niet op als kritiek? Laten we ook wat dat betreft bidden om wijsheid.
Bij de vergadering waar Ammiël in zijn mail aan refereerde, kreeg de kerk ongeveer het verwijt de Arowakken te vervreemden van hun cultuur. Samen met zijn buurman wil hij daarom een culturele vereniging oprichten. Zijn buurman kan de culturele vaardigheden en gewoonten dan aan jongere Arowakken over brengen. Doordat de vereniging wordt geïnitieerd door de kerk, laten ze ook weer zien dat de kerk niet ‘vreemd’ is. Laten we bidden voor dit initiatief…